Kauwgom is een leuk en origineel promotiemiddel. Wat is er leuker dan een verpakking met uw eigen logo? Kauwgom (of kauwgum) is een soort snoep waarop slechts gekauwd wordt en die niet bedoeld is om te worden ingeslikt. Kauwgom wordt gemaakt op basis van gom, smaak- en zoetstoffen.
Geschiedenis van kauwgom
Het is bekend van Indianen dat zij kauwden op gom uit bomen die zij met kruiden op smaak brachten. Als uitvinder van de eerste commerciële kauwgum wordt de Amerikaan John B. Curtis gezien.
Kauwgom stimuleert de speekselproductie en helpt volgens sommigen het oppervlak van tanden te reinigen. Dit kan echter in geen geval het poetsen van tanden vervangen. Voor het vermijden van cariës is het beter om de suikervrije variant te gebruiken. Overigens wordt de meeste kauwgom gezoet met een zoetmiddel als xylitol, sorbitol of maltitolstroop; suikerhoudende kauwgom is tegenwoordig een uitzondering.
Kaugom in Europa
Kauwgom werd in Europa geïntroduceerd door het Amerikaanse en Canadese bevrijdingsleger uit de Tweede Wereldoorlog. Zij deelden het soms uit aan de net bevrijde Europeanen. Als verwijzing hiernaar werd in 1948 een in Nederland opgerichte merk Maple Leaf genoemd.
Positieve effecten van kauwgom
In 2002 toonde experimenteel wetenschappelijk onderzoek aan dat kauwgom positieve effecten heeft op het geheugen. Sindsdien verschenen nog meer studies hierover. Sommige bevestigden het effect, andere niet. In 2011 vond meer gericht onderzoek dat kauwgom geen algemeen effect had op geheugenproeven, maar wel op meer complexe proeven. Bovendien werden er individuele verschillen gevonden tussen personen: bij extraverte personen was er geen significante verbetering van het geheugen met kauwgom, maar wel bij introverte. Mogelijk werkt kauwgom stressreducerend en daardoor prestatiebevorderend bij bepaalde personen.
Kauwgom vermindert het dorstgevoel door stimulatie van de speekselvloed.
Nederlands onderzoek toonde aan dat het daarom nuttig kan zijn bij het bestrijden van het dorstgevoel bij nierpatiënten die hemodialyse volgen.
(Bron: Wikipedia)